Copyright 2022 - Custom text here
  • RK Delminuim

  • RK Delminuim

  • RK Delminuim

  • ŽRK Delminuim

  • ŽRK Delminuim

Moderna rukometna igra nastala je od tri sporta koja su se razvijala nezavisno u tri europske zemlje. češka Hazena, danski Handball i njemački Torball. Sva tri sporta bazirana su na nogometu ali sa bitno izmijenjenim pravilima, tako da je lopta umjesto nabijanja nogom, bila bacana i dodavana rukom.

Hazena je igrana u Češkoj i Slovačkoj rane 1892 godine i njena pravila su prepisana od sveučilišnog profesora. U Danskoj 1898 godine "Handbold" ( danska riječ za rukomet)) razvijen je od učitelja Holgera Nielsena kao alternativa nogometu. Nielsen je obnovio pravila i počeo organizirati natjecanje izvan škole u kojoj je predavao. Na sličan način nastao je "Torball" 1915 godine od njemačkog učitelja gimnastike Maxa Hidena. Profesor Karl Schelenz sa berlinskog tjelesnog fakulteta 1915 godine kombinirao je elemente Handbolda i Torballa i od nogometa uzeo igru na terenu, a od košarke koja je bila sve popularnija u Njemačkoj preuzeo je driblanje. Tako je sa novim i izmijenjenim pravilima novu igru nazvao "Handball" (rukomet) a zapravo je samo preveo riječ sa danskog na njemački jezik. Do 1925 godine rukomet je postao poprilično popularan i u drugim evropskim zemljama. Nakon toga je osnovana Internacionalna rukometna amaterska federacija( IAHF) koja je rukomet kao demonstrativni sport uvrstila u Olimpijske igre 1928 godine, a ujedno i 1932 godine. Takav oblik rukometa dizajniran je kako bi se igrao na otvorenom u timovima sa po 11 igrača i na Olimpijskim igrama u Münchenu 1936 godine nastupilo je 6 zemalja.

 

U međuvremenu drugačija verzija rukometa razvijena je u skandinavskim zemljama i igra se u zatvorenom prostoru. Bazirana na danskom Handboldu ova verzija imala je ekipu sa 7 igrača i igrana na manjem terenu. Prvo natjecanje u organizaciji IAHF organizirano je 1938 godine sa sedam igrača. Poslije drugog svjetskog rata igra sa jedanaest igrača zamijenjena je sa sedam igrača u ekipi i širila se po svim evropskim zemljama, a zatim i drugim kontinentima.

Petar Skočibušić