Copyright 2022 - Custom text here
  • RK Delminuim

  • RK Delminuim

  • RK Delminuim

  • ŽRK Delminuim

  • ŽRK Delminuim

Tomislavgrad je smješten u južnom dijelu Herceg-bosanske županije, uz samu granicu sa R Hrvatskom i dalmatinskim zaleđem (4 granična prijelaza). To je jedna vrsta veze između Bosne, Dalmacije i Hercegovine, a ujedno je čvorište putova Mostar–Banja Luka i Split–Sarajevo. Preko graničnog prijelaza «Kamensko» za manje od sat vremena se stiže na jadransku auto-cestu kojom praktično ostvarujemo izravnu vezu sa Europom.

 

Površina Općine Tomislavgrad je 966 km2 sa 59 naselja. Pet visinskih ploha predstavlja svojevrstan raritet. Od vinorodnog područja Vinice ( 600-650 m.n.m.), preko Buškog Blata ( 700-750 m.n.m.), Roškog Polja i Duvanjskog polja (860-900 m.n.m.), Šuičke zaravni ( 950-1000 m.n.m.) i sve do ledenjačkog Blidinjeg jezera (1200 m.n.m.).
Pored povoljnog zemljopisnog položaja, preko 600 km2 nezagađenih pašnjaka, oranica i livada, bogatstvo vodnih potencijala ( 2 jezera; Buško jezero otvara realne mogućnosti ulaganja u kombinaciju morskog i seoskog-eko turizma, a Blidinje, ledenjačko jezero, pruža nezaboravan ugođaj, kako ljeti, tako i zimi sa poznatim zimskim centrom «Risovac») i mnoštvo manjih izvora, blizina drugog zimskog centra «Čajuša» Kupres ( 30 km od središta grada), pista za manje, turističke zrakoplove, obilna nalazišta mineralnih sirovina ( ugljen-lignit, boksit, kvalitetna ilovača i td.), visok stupanj iskoristivosti energije vjetra, izgradnja industrijsko-poslovnih zona (u neposrednoj blizini grada i na graničnom prijelazu «Kamensko»), dobri su temelji i preduvjeti za gospodarski razvoj koji u posljednje vrijeme, uz svekolike napore, ipak ide naprijed. To se odnosi i na obiteljska gospodarstva (farme ovaca, goveda i svinja), građevinarstvo, drvnu industriju, proizvodnju električnih kabela, manje obiteljske obrte i ostale uslužne djelatnosti.

 

 

Statistički podaci:

Površina Općine: 966 km2 
Broj stanovnika: 30000 
Gustoća naseljenosti: 32 st/km2 
Nacionalna struktura: H 90% B 10% 
Broj naselja: 59 
Nadmorska visina grada: 890 m 
Godišnje padaline: 1100 mm 
Broj sunčanih dana: 280 
Broj vjetrovitih dana: 363 
Prosječna god. temperatura: 9°C